Hoe werkt de WMO procedure?

Als je een aanvraag doet bij de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) in Nederland, doorloop je verschillende fases. Deze zijn bedoeld om te beoordelen of je in aanmerking komt voor ondersteuning en welke voorzieningen geschikt zijn.

1. Aanmelding

Wanneer je een hulpvraag hebt voor de WMO, moet je een melding maken. Meestal kun je deze melding telefonisch of per e-mail doen via de website van jouw gemeente. Je hoort een ontvangstbevestiging te ontvangen en er wordt een gesprek ingepland. Dit wordt het keukentafelgesprek genoemd.

2. Keukentafelgesprek

De WMO-consulent komt meestal bij u thuis voor dit gesprek. Tijdens dit gesprek worden er vragen gesteld over uw hulpvraag, maar er wordt ook breder naar uw leven gekeken. De WMO-consulent stelt vragen over diverse onderwerpen, zoals huishouden, vervoer, gezondheid, financiën en wonen. Op deze manier kan de consulent een volledig onderzoek uitvoeren en een passend besluit nemen.


Vindt u het spannend om dit gesprek alleen te voeren, dan mag u altijd vragen of iemand uit uw netwerk kan aansluiten. U kunt er ook voor kiezen een onafhankelijke cliëntondersteuner bij de aanvraag te betrekken. Deze cliëntondersteuner kunt u gratis inschakelen.

3. Onderzoek en beoordeling

Na het bezoek kan het zijn dat de consulent nog meer informatie nodig heeft van een arts, ergotherapeut of fysiotherapeut. U moet toestemming geven voor overleg met een van uw behandelaars. Als de informatie compleet is, zal de consulent een verslag met het besluit naar u opsturen. Wanneer u akkoord bent, kunt u het verslag ondertekenen en terugsturen.

4. Besluitvorming

U heeft het ondertekende plan teruggestuurd, waarna u de beschikking met het officiële besluit zult ontvangen. Wanneer het gaat om de toekenning van een hulpmiddel of dienst, zal de gemeente dit in gang zetten.

5. Uitvoering

Het bedrijf dat door de gemeente is ingeschakeld, zal contact met u opnemen. Het genomen besluit wordt vervolgens uitgevoerd, en uw hulpvraag wordt opgelost.

6. Bezwaar en beroep

Mocht u het niet eens zijn met een beslissing van de gemeente, bijvoorbeeld bij een afwijzing, dan kunt u na het ontvangen van de beschikking bezwaar maken. In de beschikking staat duidelijk beschreven hoe u in beroep kunt gaan tegen het besluit van de gemeente.