Wat doet de WMO consulent?

Deze vraag wordt regelmatig gesteld aan mij en mijn collega WMO consulenten. In het onderstaande artikel vind u alle antwoorden.

Wat is een WMO consulent?

Om deze vraag te beantwoorden, is het eerst belangrijk om te weten wat een WMO consulent precies is. Een WMO consulent is een medewerker van de gemeente (of in sommige gevallen van een andere organisatie) die zich bezighoudt met de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Deze consulent fungeert als contactpersoon en specialist op het gebied van deze wet. Hij of zij vormt de schakel tussen de gemeente en de inwoner wanneer er een ondersteuningsvraag wordt ingediend op basis van de WMO

Wat doet een WMO consulent?

Wanneer er een WMO-aanvraag bij de gemeente binnenkomt, wordt deze behandeld door een van de WMO-consulenten. De consulent komt vrijwel altijd bij u thuis op bezoek om de hulpvraag te bespreken. Tijdens dit gesprek beoordeelt de consulent of de hulpvraag binnen de WMO valt.

  • Valt de hulpvraag binnen de WMO? Dan wordt er een indicatie afgegeven.
  • Valt de hulpvraag niet binnen de WMO? Dan ontvangt u advies over andere mogelijke oplossingen voor uw probleem.

Hoe dit hele proces verloopt, leest u op de pagina: Hoe werkt de WMO procedure?

Belangrijke competenties van een WMO consulent

Een WMO consulent heeft diverse vaardigheden nodig om het werk goed te kunnen uitvoeren. Denk hierbij aan:

  • Samenwerken: Met collega’s binnen de organisatie, zorgverleners en inwoners om tot de beste oplossing te komen.
  • Communiceren: Duidelijk en effectief communiceren, zowel persoonlijk, telefonisch als schriftelijk in brieven of rapportages.
  • Analytisch vermogen: Het kunnen doorgronden van de situatie en bepalen wat er nodig is voor passende ondersteuning.
  • Klantgerichtheid en empathie: Luisteren naar en inspelen op de behoeften van inwoners, met begrip voor hun situatie.
  • Probleemoplossend denken: Creatieve en out-of-the-box oplossingen bedenken om samen met de inwoner het probleem aan te pakken.
  • Plannen en organiseren: Het overzicht behouden bij het behandelen van meerdere casussen tegelijkertijd.

Met deze vaardigheden kan een WMO consulent inwoners effectief ondersteunen en tegelijkertijd voldoen aan de eisen van wet- en regelgeving.

Welke opleiding heeft een WMO consulent?

De meeste WMO consulenten hebben een achtergrond in vakgebieden zoals maatschappelijk werk, fysiotherapie of ergotherapie. Na een omscholing of aanvullende opleiding zijn zij in deze rol terechtgekomen. Zelf heb ik 10 jaar gewerkt als fysiotherapeut voordat ik de overstap maakte.

Via een detacheringsbureau ben ik begonnen met een traineeship, waarbij ik in drie weken de basisopleiding tot WMO consulent heb afgerond. Vervolgens heb ik via mijn werkgever ervaring opgedaan bij verschillende gemeenten. Inmiddels werk ik vast bij een gemeente en volg ik regelmatig bijscholingen om mijn kennis up-to-date te houden en mijn vaardigheden verder te ontwikkelen.

Veelgestelde vragen over de WMO consulent

Is een WMO consulent gratis?

De afspraken met een WMO consulent brengen voor de inwoner geen kosten met zich mee. Echter, als er uiteindelijk ondersteuning vanuit de WMO wordt geregeld, is het in de meeste gevallen zo dat u een eigen bijdrage moet betalen.

Hoe bereidt je je voor op een gesprek met een WMO consulent?

Veel inwoners voelen zich zenuwachtig wanneer de WMO consulent op bezoek komt, maar dat is nergens voor nodig. Het gesprek draait om uw hulpvraag en de mogelijkheden voor ondersteuning. De consulent is er om u te helpen en samen naar een passende oplossing te zoeken. U hoeft zich niet uitgebreid voor te bereiden, maar het kan wel fijn zijn om alvast na te denken over uw situatie en welke ondersteuning u nodig heeft. Als u zich meer op uw gemak voelt, kunt u iemand uit uw netwerk vragen om bij het gesprek aanwezig te zijn. Daarnaast kunt u kiezen voor een onafhankelijke cliëntondersteuner. Deze persoon begeleidt u bij de aanvraag en is, zoals de naam al zegt, volledig onafhankelijk.

Hoe ziet de werkdag van een WMO consulent eruit?

Je verwacht het misschien niet, maar als WMO consulent zit ik zo’n 70% van de tijd op kantoor. Hier doe ik onderzoek, werk ik verslagen uit en voer ik andere administratieve taken uit. De overige 30% besteed ik aan huisbezoeken of ben ik onderweg naar huisbezoeken. In een gemiddelde werkweek (36 uur per week) kom ik uit op ongeveer vijf huisbezoeken. Als WMO consulent heb ik veel contact met leveranciers, ergo- en fysiotherapeuten, en medewerkers van de kwaliteits- en beleidsafdeling.